Sök:

Sökresultat:

20 Uppsatser om Mäta matsvinn - Sida 1 av 2

Matsvinn, vad Àr det? : En studie bland gymnasieelever hur de reflekterar över matsvinn kopplat till hÄllbar utveckling.

Fenomenet matsvinn Àr ett Àmne som alltmer har uppmÀrksammats de senaste Ären.Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att genom en strukturerad enkÀt med bÄde öppna och slutna frÄgor undersöka vilka tankar som gymnasieelever har om att slÀnga mat? Ett annat syfte med studien Àr att belysa Àmnet matsvinn ur ett ekologiskt hÄllbart utvecklingsperspektiv.Uppsatsens studie visar att gymnasieelever slÀnger livsmedel i varierande mÀngd. Anledningar de anger till att de gör det Àr problem med att portionera till sig sjÀlv eller att maten inte Àr god. Eleverna har tankar om att det pÄverkar miljön och ekonomin men flertalet verkar inte kunna koppla samman det med ekologisk hÄllbar utveckling. Skolan och samhÀllet i övrigt bör arbeta aktivt med att uppmÀrksamma eleverna pÄ den hÄllbara utvecklingen ur alla vinklar.NÀr det gÀller att definiera matsvinn sÄ visar uppsatsens belysning av Àmnet att det inte finns nÄgon gemensam definition vilket anses problematiskt i arbetet med att minska livsmedelsslöseriet.Nyckelord: Matsvinn, ekologisk hÄllbar utveckling.

En enkÀtstudie om instÀllning och ÄtgÀrder kring matsvinn

Bakgrund Svenska hushÄlls matsvinn uppskattades 2011 till 56 kg/person och Är. Matsvinn pÄverkar miljön i form av ökad vÀxthusgasbildning. Matsvinn medför ocksÄ ekonomiska förluster, som i Sverige uppskattats till mellan 3600-5300 kr/Är per hushÄll.Syfte Syftet med studien var att, mot utvalda bakgrundsfaktorer, undersöka instÀllningen till matsvinn hos personer över 18 Är, samt vad de anser att de sjÀlva gör för att minska sitt matsvinn. Vidare belysa vilka ÄtgÀrder de anser skulle kunna vidtas för att minska matsvinn i framtiden.Metod En kvantitativ tvÀrsnittsstudie genomfördes med hjÀlp av webbenkÀt. Data analyserades i programvaran SPSS 21.0 och signifikansnivÄn sattes till P = <0,05.

Matsvinn pÄ förskolor i Uppsala kommun

Under hösten 2008 har det uppmÀrksammats i massmedia att vi slÀnger mycket Àtbar mat. Flera av varandra oberoende studier visar att mycket mat slÀngs och detta görs för det mesta i onödan(Konsumentföreningen, Stockholm, 2009;Blekinge lÀns tidning, 2008;Engström och Kanyama, 2004). Matsvinn Àr en stor kÀlla till miljöbelastning frÄn livsmedelssektorn, ett etiskt och inte minst ett ekonomiskt problem (Sonesson och Angervall, 2008). Syftet med den hÀr studien Àr att ta reda pÄ vilken attityd förskolechefer, pedagoger/personal och förÀldrar pÄ förskolor i Uppsala kommun har till matsvinn. Vilken strategi behövs för att minska pÄ matsvinnet? Kan man med enkla medel ÄtgÀrda detta eller krÀvs omfattande förÀndringar? Vilka lagar och regler gÀller?.

BÀst före 2014 : En studie om matsvinn i livsmedelsbutiker

SyfteVÄrt syfte Àr att ge en djupare förstÄelse för det matsvinn som uppstÄr i livsmedelsbutiker genom att analysera och utreda servicelandskapets, personalens och kundens pÄverkan pÄ matsvinn. Med koppling till detta syfte har vi valt följande forskningsfrÄga:PÄ vilka sÀtt kan livsmedelsbutiker arbeta för att minimera sitt matsvinn med hÀnsyn till butikernas lönsamhet och kundnöjdhet? MetodDenna uppsats Àr en kvalitativ studie som haft sin början i ett empiriskt problem som vi ville skapa en djupare förstÄelse kring, vilket innebÀr att vÄr uppsats haft sin början i induktionen. Under processens gÄng har vi arbetat parallellt med empiri och teori, dÀrför har studien haft ett vÀxelspel mellan induktion och deduktion. Insamlingen av material har skett genom primÀra och sekundÀra kÀllor dÀr det empiriska materialet skett genom semistrukturerade intervjuer.SlutsatserI vÄr arbetsprocess har vi kunnat urskilja att servicelandskapet, personalen och kunden Àr de faktorer som pÄverkar matsvinnet inom dagligvaruhandeln.

NÀr mat blir sopor, och nÀr den inte blir det : En studie om matsvinn ur ett miljö ?och individperspektiv

Svinnet av mat har i Sverige uppskattats till cirka 1 miljon ton per Är och sannolikt Àr det pÄ hushÄllsnivÄ som de största mÀngderna matsvinn uppstÄr . En fÀrsk undersökning visar att det Ärligen slÀngs uppemot 100 kilo mat per person i Sverige, vilket innebÀr stora och onödiga belastningar pÄ miljö och klimat. Genom att minska svinnet av mat minskar ocksÄ belastningen pÄ miljön. Syftet med studien har varit att studera attityder till matsvinn i svenska hushÄll samt identifiera hinder och förutsÀttningar för ett minskat svinn. Resultatet bygger pÄ sju enskilda intervjuer med konsumenter och resultatet visar att dessa respondenter ogillar att slÀnga mat och slÀnger relativt lite.

"Lite Svinn fÄr man rÀkna med" : En kvalitativ studie om upplevelser och tankar om matsvinn hos chefer och personal i livsmedelsbutik

SammanfattningBakgrund Att minska matsvinnet Àr en viktig del i arbetet mot att nÄ en hÄllbar utveckling. UtslÀpp av vÀxthusgaser och övergödning sker i alla produktionsled i livsmedelskedjan frÄn producent till konsument och utgör en negativ klimatpÄverkan. Livsmedelsbutiker har en betydelsefull roll eftersom de hanterar stora mÀngder varor och tillhandahÄller mat till mÄnga hushÄll. Forskning finns om typ och omfattning av matsvinn slÀnger men fÄ studier har belyst hur chefer och personal i livsmedelsbutik upplever och tÀnker kring Àmnet.Syfte Syftet var att undersöka upplevelser och tankar kring matsvinn hos butikschefer samt anstÀllda i livsmedelsbutiker.Metod Studien genomfördes som en kvalitativ studie dÀr butikschefer och anstÀllda vid Ätta livsmedelsbutiker intervjuades. Datamaterialet transkriberades och analyserades dÀrefter med kvalitativ innehÄllsanalys enligt Graneheim och Lundman.Resultat ?Matsvinn sÄgs som ett problemomrÄde som deltagarna upplevde svÄrt att motverka.

Matsvinn pÄ sjukhus

Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ pÄverkan pÄ bÄde miljö och samhÀllsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förÀdlad varan Àr. Denna studie har utförts pÄ uppdrag av Regionservice MÄltid inom VÀstra Götalandsregionen. Syftet Àr att identifiera vÄrdspersonalens uppfattningar om bakomliggande orsaker till orörda matbrickor pÄ tvÄ sjukhus i avsikt att belysa möjliga förbÀttringsÄtgÀrder. FrÄgestÀllningarna Àr: Vilka rutiner har medarbetarna pÄ respektive avdelning kring bestÀllning av matbrickor? Hur sker bestÀllning och avbestÀllning av matbrickor pÄ respektive sjukhus? Vad Àr grundorsaken till orörda matbrickor? Vad kan avdelningarna respektive köket göra för att minska antalet orörda brickor? I studien anvÀnds en kvalitativ metod dÀr empiriska underlag bygger pÄ intervjuer och kortare observationer.

Att mÀta matsvinn i skolkök : en jÀmförande studie av 13 metoder att mÀta matsvinn

UngefÀr en tredjedel av maten som produceras i vÀrlden slÀngs. I Sverige slÀngs över 1,2 miljoner ton mat varje Är. En stor del av det Àr sÄ kallat matsvinn, onödigt matavfall som skulle kunna anvÀnts om den hanterats annorlunda. Matsvinn pÄverkar miljön och samhÀllsekonomin med förluster genom hela livsmedelskedjan och genom den avfallshantering matsvinnet ger upphov till. Matavfall kan anvÀndas för produktion av biogas, kompost och vÀrme men det Àr bÀttre att reducera produktionen Àn att ÄteranvÀnda eller omvandla produkten. Svenska skolkök slÀnger runt 30 000 ton mat varje Är, varav drygt hÀlften berÀknas vara matsvinn.

HUR KAN LIVSMEDELSBUTIKER OMPRODUCERA SITT MATSVINN? : Hur kan svinnet inom frukt och grönt tillvaratas pÄ ett lönsamt sÀtt?

Matsvinn förekommer i alla steg i produktionskedjan. En del av det onödiga matsvinnet uppkommer i livsmedelsbutikerna nÀr en stor mÀngd Àtbara livsmedel av olika anledningar slÀngs. NÄgon form av svinn kommer troligtvis alltid finnas i en livsmedelsbutik varför syftet med detta examensarbete har varit att undersöka möjligheter att ta tillvara detta svinn genom omproduktion. Omproduktion har vi valt att definiera som att befintliga produkter förÀdlas eller pÄ annat sÀtt omvandlas till en ny produkt. De metoder för omproduktion som framkommit i fallstudier har sedan analyserats utifrÄn ett lönsamhetsperspektiv.

Matsvinn i livsmedelsbutiker : Vad görs idag? Vad kan göras imorgon?

Denna studie behandlar det högaktuella omrÄdet matsvinnshantering. Stora mÀngder mat slÀngs idag i onödan, vilket sÀtter ett stort avtryck pÄ miljön. Studien syftar dÀrför till att belysa detta omrÄde med fokus pÄ livsmedelsbutiker och att kartlÀgga vilka aktiviteter de genomför i syfte att minimera matsvinn. Det sker stÀndigt ett aktivt arbete hos livsmedelsbutiker för att minimera matsvinnet. För att skapa en grundlÀggande förstÄelse presenteras teori och begrepp som Àr relevanta pÄ omrÄdet.

Mat till vÀlgörenhet : en alternativ ÄtgÀrd för att skapa mervÀrde av matsvinnet i livsmedelsbutiker

Svenska livsmedelsbutiker slÀnger idag en stor mÀngd matavfall varje Är. Av detta skulle en betydande del, om hanterats annorlunda, kunnat konsumeras. Detta leder bÄde till stora ekonomiska och miljömÀssiga förluster i samhÀllet, för att inte nÀmna den etiska aspekten nÀr fullt konsumtionsduglig mat slÀngs. För att inga resurser ska utnyttjas i onödan bör all mat som produceras Àven konsumeras. För den mat som blir matsvinn borde det finnas en alternativ anvÀndning för att pÄ sÄ sÀtt skapa ett mervÀrde av det som annars gÄr förlorat. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vad som pÄverkar livsmedelsbutikers beslut i att inte anvÀnda sig av ÄtgÀrden donera mat till vÀlgörenhet för att minska matsvinnet.

Matsvinn i butik - hur pÄverkar livsmedelslagstiftningen?

Stora mÀngder livsmedel kastas i onödan och det sker i flera led i distributionsked-jan. FrÄn primÀrproduktion till slutkonsument slÀngs mat av olika anledningar. Det Àr i hemmet mest mat kastats men Àven i tidigare led kastas betydliga mÀngder. I den hÀr studien undersöktes om det finns lagliga hinder som gör att mat kastas i butik eller om det Àr livsmedelsbranschens riktlinjer och rutiner som orsakar svinn. Studien bestod av litteraturstudier samt intervjuer med tvÄ livsmedelsinspektörer och miljöansvarig respektive fÀrskvaruchef frÄn tvÄ olika butiker i Uppsala.

MATSVINN FÖRSVINN - En kvantitativ studie om hur ett CSR-argument kan involvera konsumenten i kampen mot matsvinn i butik

Every year 67000 tons of food is wasted by Swedish retail stores. The waste implies financial losses for the retailer and it has a huge impact on the global environment. Reducing in-store food waste is thus a win-win situation for both retailers and society. The most effective way to reduce waste is primarily by optimizing the logistics of supply, but customers expect a store with a wide range of products and stuffed shelves. Thus there will always be products about to expire.

Ha?llbar matkonsumtion : En underso?kning av studenters relation, a?sikter och vanor ga?llande miljo?ma?ssigt ha?llbar matkonsumtion

Som ett resultat av det senaste a?rhundradets snabba populationstillva?xt i kombination med en livsstil vilken inneburit o?kad konsumtion, sto?rre naturresursuttag och o?kande miljo?pa?frestningar, sta?r vi nu info?r stora utmaningar fo?r framtiden. En viktig del av begreppet ha?llbar utveckling a?r konsumtionen som i stor grad blivit en del av va?r livsstil. Mat och dryck utgo?r i Europeiska Unionen ungefa?r en fja?rdedel av husha?llens totala miljo?pa?verkan, och hur vi va?ljer att konsumera livsmedel har sa?ledes en stor inverkan.

DatummÀrkning av livsmedel : till nytta för producenter, handlare och konsumenter?

Varje dag förloras stora mÀngder livsmedel och dessa förluster sker i alla steg frÄn jordbruket till konsumenternas hushÄll. En av orsakerna till att mat gÄr förlorad Àr att produkten börjar nÀrma sig sitt bÀst- föredatum. BÀst-föredatum ska ses som en kvalitetsmÀrkning, dÀr tillverkaren av produkten fram till datumet kan garantera en produkt som har kvar de egenskaper som krÀvs för just det livsmedlet. BÀst-föremÀrkning kan ibland förvirra konsumenten och blandas ihop med sista förbrukningsdag. Sista förbrukningsdag anvÀnds för livsmedel som ur en mikrobiologisk synpunkt Àr mycket lÀttfördÀrvliga (exempelvis köttfÀrs) och bör inte konsumeras nÀr datumet passerats.

1 NĂ€sta sida ->